0
Promosyonlu Bilet ve Açık Bilet Farkları
Promosyonlu Bilet ve Açık Bilet Farkları

Seyahat etmek eskiden bir lüks olarak kabul edilmekteydi. Şimdi ise gelişen teknoloji ve ucuzlayan bilet fiyatları ile herkesin erişebileceği bir hal almış durumda. Fakat her isteyen anında seyahat edemiyor çünkü önünde bazı engeller oluyor. Bunların en başında zaman bulamamak gelmekte. İşten ve ya derslerden bir türlü şehir dışına bile çıkamayan insanlar, kendilerine en uygun an olarak bayramları ve resmi tatilleri seçerler. Fakat o zamanlarda otobüs ile yapılacak bir yolculuk ile tatili yarısı yollarda geçecektir. Uçak bileti fiyatları genelde pahalı olsa da ucuz olarak bulmak mümkündür. Fakat ucuz uçak bileti ve normal biletler arasında bazı farklar vardır. Bu farklar açık biletler ile çok daha fazla belirginleşir.


Karar Vermek Önemli
Herhangi bir işe başlamadan önce olduğu gibi, seyahat yapmadan önce de karar vermek önemli bir nokta. Özellikle uçak bilet fiyatlarının pahalılığı düşünüldüğünde, belirli bir tarihte karar kılınılması oldukça önemli bir noktadır. Çünkü çoğu zaman bilet iptali yapılırken ceza ödenir ve verilen para tamamı ile geri alınmamış olur. Bu durum özellikle promosyon ve açık biletler arasında kendisini çok sık olarak göstermektedir.


Promosyonlu Biletler
Ucuz bilet ararken yolcuların ilk baktıkları şey promosyonlu biletlerdir. Bu biletler belirli tarihlerde ve belirli sayılarda olurlar. Her ne kadar bu biletler üzerinden de vergi alınsa da, koltuk fiyatı düşük olduğu için vergilerde de bir azalma görülür. Fakat promosyonlu biletlerin bazı handikapları mevcuttur. Bunların başında promosyonlu biletlerin iptali ve ya tarihinin değiştirilmesi söz konusu değildir. Herhangi bir ceza ödeme ile de bur gerçekleştirilemez. Sadece iptal durumunda ödenmiş olan vergiler bileti iade eden kişiye geri ödenir. Ayrıca bazı promosyonlu biletlerde herhangi bir bagaj hakkı tanınmaz ve ek bagaj için ek ücret talep edilir.


Açık Biletler
Uçak bileti alırken gideceği tarih belirli olmayan kişiler genelde bu açık biletleri tercih ederler. Bu biletlerin fiyatı daha uygun uçak bileti olan promosyonlu biletlerinden çeşitli üstünlükleri mevcuttur. En başta bu biletlerde kesinlikle bagaj hakkı tanınmama olayı yoktur. El ve normal bagaj hakkı firma standartları çerçevesinde belirlenmiştir. Açık yani esnek tarihli biletlerin esas avantajı ise iptal ve ya tarihinin değişiminin mümkün olmasıdır. Bu biletler eğer uçuş saatine 12 saatten fazla bir süre var ise istenildiği taktirde geri iade edilebilir ve en önemlisi de başka bir tarihe ve ya saate ertelenebilir. Eğer uçuş saatine 12 saatten az bir süre kaldı ise, bu işlemler yine gerçekleştirilebilir fakat bu sefer %30’luk bir ceza uygulanır.


Genel olarak baktığımızda ise iki bilet türü arasındaki farklar şöyle listelenebilir:

    • Açık biletlerin iptali ve değişimi mümkün iken, promosyon biletlerde bu yoktur
    • Bagaj hakkı açık biletlerde mutlaka tanınırken, promosyon biletlerde bazen tanınmayabilir
    • Promosyon biletlerde bir indirim sağlanmazken, açık biletlerde koltuk bedeli üzerinden %10’luk bir öğrenci indirimi uygulanabilir.

02-05-2020
90(850) 520-2525